Csillagászat, idő – Pedagógus ötlettár a természettudomány tanításához

Az 5–6. osztályos természettudomány tantárgy tanítását támogató, a komplex szemléletű természettudományos nevelést segítő pedagógus ötlettárak ötödik kötete a Csillagászat, idő című gyűjtemény.

A kiválasztott témák komplex megismerése sokféle szempontból irányítja rá a figyelmet az adott témára – esetünkben az égitestekre és az időmérésre. Olykor a természettudományokon is túlnyúlik; a teljes humán és reálkultúra is a látóterében van. Ha tehát pl. a Hold a téma, akkor nemcsak a Hold felszíne, mozgása, a holdciklusok értelmezése és időszámítási jelentősége, hanem a vele kapcsolatos mitológiai történetek, szólások, címerek, műalkotások stb. is szóba kerülhetnek.

A természettudomány tantárgy tanulásában nem a konkrét ismeretek elsajátítása a legfontosabb, hanem a természettudományos megismerési módszerek lényegének megértése és alkalmazásuk gyakorlása. Vagyis az, hogy fejlődjön a gyerekek azon képessége, hogy például megfigyelve a nappalok hosszának évszakos változását, legyenek képesek minél pontosabb szavakkal (lehetőleg szakkifejezésekkel) leírni a változások lényegét, hasonlóságok és különbségek megfogalmazásával összehasonlítani a hosszabbodási és rövidülési szakaszokat, órával megmérni a változások mértékét, s rendszerezni a hónapokat meghatározott csoportokba való besorolással.

Jelen kiadványban egy-egy érdekes kérdés mentén egymástól független tevékenységeket, valamint kompletten kidolgozott mintafoglalkozásokat kínálunk a kollégáknak. Arra biztatunk mindenkit, hogy szabadon variálja ezeket a tevékenységeket, állítsa össze saját foglalkozástervét. Sőt kapjon kedvet saját tanítványai érdekes kérdései nyomán további érdekes tevékenységeket fejleszteni. A kötet két részből áll. Első részben a tevékenységek, a második részben a mintafoglalkozások (2×45 perc) találhatók.

Cím: Csillagászat,idő – Pedagógus ötlettár a természettudomány tanításához (Érdekes kérdések egész évre)
Kiadja: a Református Tananyagfejlesztő Csoport 202.
Tananyagfejlesztők: Katona László, Nagy Sándor, Niethammer Zoltán, Pörény Viktória, Répási Éva, Révészné Sajtos Judit, Sarkadi Ferenc, Sipos Szabina, Szakács Enikő, Szűcs Boglárka Barbara, Tóth Timea Katalin, Tugyi Beáta
Illusztrálta: Vajda Melinda
Szerkesztette: Saly Erika, Victor András
Olvasószerkesztő: Kolcza Judit
Nyelvi lektor: Reisz T. Csaba
Tördelés, grafikai munka, nyomdai előkészítés: Rezessy Szabolcs
ISBN: 978-615-5834-26-4

Lapozzon bele a kiadványba

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Online segédanyagok

Tevékenységek

1. Az asztrológusok tényleg meg tudják mondani a csillagok állásából, mi vár ránk?

2. Igaz, hogy az űrhajón még a vizeletből is ivóvizet csinálnak?

3. Meddig lehet ellátni a távcsővel?

4. Mi lenne, ha nem sütne a Nap?

5. Miért nem 100 perc van egy órában?

6. Milyen az időjárás a Holdon?

7. Milyen pontos a világ legpontosabb órája?

8. Tényleg lehull az égről a hullócsillag?