Csillagászat, idő – Pedagógus ötlettár a természettudomány tanításához

Az 5–6. osztályos természettudomány tantárgy tanítását támogató, a komplex szemléletű természettudományos nevelést segítő pedagógus ötlettárak ötödik kötete a Csillagászat, idő című gyűjtemény.

A kiválasztott témák komplex megismerése sokféle szempontból irányítja rá a figyelmet az adott témára – esetünkben az égitestekre és az időmérésre. Olykor a természettudományokon is túlnyúlik; a teljes humán és reálkultúra is a látóterében van. Ha tehát pl. a Hold a téma, akkor nemcsak a Hold felszíne, mozgása, a holdciklusok értelmezése és időszámítási jelentősége, hanem a vele kapcsolatos mitológiai történetek, szólások, címerek, műalkotások stb. is szóba kerülhetnek.

A természettudomány tantárgy tanulásában nem a konkrét ismeretek elsajátítása a legfontosabb, hanem a természettudományos megismerési módszerek lényegének megértése és alkalmazásuk gyakorlása. Vagyis az, hogy fejlődjön a gyerekek azon képessége, hogy például megfigyelve a nappalok hosszának évszakos változását, legyenek képesek minél pontosabb szavakkal (lehetőleg szakkifejezésekkel) leírni a változások lényegét, hasonlóságok és különbségek megfogalmazásával összehasonlítani a hosszabbodási és rövidülési szakaszokat, órával megmérni a változások mértékét, s rendszerezni a hónapokat meghatározott csoportokba való besorolással.

Jelen kiadványban egy-egy érdekes kérdés mentén egymástól független tevékenységeket, valamint kompletten kidolgozott mintafoglalkozásokat kínálunk a kollégáknak. Arra biztatunk mindenkit, hogy szabadon variálja ezeket a tevékenységeket, állítsa össze saját foglalkozástervét. Sőt kapjon kedvet saját tanítványai érdekes kérdései nyomán további érdekes tevékenységeket fejleszteni. A kötet két részből áll. Első részben a tevékenységek, a második részben a mintafoglalkozások (2×45 perc) találhatók.

Cím: Csillagászat,idő – Pedagógus ötlettár a természettudomány tanításához (Érdekes kérdések egész évre)
Kiadja: a Református Tananyagfejlesztő Csoport 202.
Tananyagfejlesztők: Katona László, Nagy Sándor, Niethammer Zoltán, Pörény Viktória, Répási Éva, Révészné Sajtos Judit, Sarkadi Ferenc, Sipos Szabina, Szakács Enikő, Szűcs Boglárka Barbara, Tóth Timea Katalin, Tugyi Beáta
Illusztrálta: Vajda Melinda
Szerkesztette: Saly Erika, Victor András
Olvasószerkesztő: Kolcza Judit
Nyelvi lektor: Reisz T. Csaba
Tördelés, grafikai munka, nyomdai előkészítés: Rezessy Szabolcs
ISBN: 978-615-5834-26-4

Lapozzon bele a kiadványba

Online segédanyagok

Tevékenységek

1. Az asztrológusok tényleg meg tudják mondani a csillagok állásából, mi vár ránk?

2. Igaz, hogy az űrhajón még a vizeletből is ivóvizet csinálnak?

3. Meddig lehet ellátni a távcsővel?

4. Mi lenne, ha nem sütne a Nap?

5. Miért nem 100 perc van egy órában?

6. Milyen az időjárás a Holdon?

7. Milyen pontos a világ legpontosabb órája?

8. Tényleg lehull az égről a hullócsillag?