Az emberi test – Pedagógus ötlettár a természettudomány tanításához

Az 5–6. osztályos természettudomány tantárgy tanítását támogató, a komplex szemléletű természettudományos nevelést segítő pedagógus ötlettárak hetedik kötete Az emberi test című gyűjtemény.

A kiválasztott témák komplex megismerése sokféle szempontból irányítja rá a figyelmet az adott témára – esetünkben az emberi testre. Olykor a természettudományokon is túlnyúlik; a teljes humán és reálkultúra is a látóterében van. Ha tehát pl. az ember lélegzése a téma, akkor nemcsak a tüdő működése, hanem a levegő tisztasága, a búvárok palackjai, a levegővel kapcsolatos szólások, az emberi vagy állati hangok és a fúvós hangszerek stb. is szóba kerülhetnek.

A természettudomány tantárgy tanulásában nem a konkrét ismeretek elsajátítása a legfontosabb, hanem a természettudományos megismerési módszerek lényegének megértése és alkalmazásuk gyakorlása. Vagyis az, hogy fejlődjön a gyerekek azon képessége, hogy például megfigyelve a saját fogaikat, legyenek képesek minél pontosabb szavakkal (lehetőleg szakkifejezésekkel) leírni a rágás lényegét, hasonlóságok és különbségek megfogalmazásával összehasonlítani a különböző fogak alakját és feladatát, megmérni egy sárgarépa elrágásához szükséges időt, s rendszerezni különböző állatokat (és az embert) a táplálkozása alapján csoportokba való besorolással.

Jelen kiadványban egy-egy érdekes kérdés mentén egymástól független tevékenységeket, valamint kompletten kidolgozott mintafoglalkozásokat kínálunk a kollégáknak. Arra biztatunk mindenkit, hogy szabadon variálja ezeket a tevékenységeket, állítsa össze saját foglalkozástervét. Sőt kapjon kedvet saját tanítványai érdekes kérdései nyomán további érdekes tevékenységeket fejleszteni. A kötet két részből áll. Első részben a tevékenységek, a második részben a mintafoglalkozások (2×45 perc) találhatók.

Cím: Az emberi Test – Pedagógus ötlettár a természettudomány tanításához (Érdekes kérdések egész évre)
Kiadja: a Református Tananyagfejlesztő Csoport 2022.
Tananyagfejlesztők: Katona László, Nagy Sándor, Niethammer Zoltán, Pörény Viktória, Répási Éva, Révészné Sajtos Judit, Sarkadi Ferenc, Sipos Szabina, Szakács Enikő, Szűcs Boglárka Barbara, Tóth Timea Katalin, Tugyi Beáta
Illusztrálta: Vajda Melinda
Szerkesztette: Saly Erika, Victor András
Olvasószerkesztő: Mészáros Adrienn
Nyelvi lektor: Reisz T. Csaba
Tördelés, grafikai munka, nyomdai előkészítés: Rezessy Szabolcs
ISBN: 978-615-5834-28-8

Lapozzon bele a kiadványba

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Online segédanyagok

Tevékenységek

1. A rágógumi tisztítja a fogakat?

2. Az ember is állat?

3. Az érzéseim honnan jönnek?

4. Fogyaszt-e a cigarettázás?

5. Hányféle szerkezet működteti a testedet?

6. Miért ráz a hideg, ha lázasak vagyunk?

7. Miért változik meg a fiúk hangja tinédzser korukban?

8. Vak-e a vakbél?