Belső-külső erők, energia – Pedagógus ötlettár a természettudomány tanításához

Az 5–6. osztályos természettudomány tantárgy tanítását támogató, a komplex szemléletű természettudományos nevelést segítő pedagógus ötlettárak hatodik kötete a Belső-külső erők, energia című gyűjtemény.

A kiválasztott témák komplex megismerése sokféle szempontból irányítja rá a figyelmet az adott témakörre – esetünkben a természetben működő erőkre, energiafajtákra. Olykor a természettudományokon is túlnyúlik; a teljes humán és reál kultúra is a látóterében van. Ha tehát pl. a tűzhányókról van szó, akkor nemcsak vulkanikus hegyeink, hanem a gránit szilárdsága, az ásványok és drágakövek szépsége, a hegymászás izgalma, a tűzijáték és Petőfi hegyekkel kapcsolatos érzései stb. is szóba kerülhetnek.

Jelen kiadványban egy-egy érdekes kérdés mentén egymástól független tevékenységeket, valamint kompletten kidolgozott mintafoglalkozásokat kínálunk a kollégáknak. Arra biztatunk mindenkit, hogy szabadon variálja ezeket a tevékenységeket, állítsa össze saját foglalkozástervét. Sőt kapjon kedvet saját tanítványai érdekes kérdései nyomán további érdekes tevékenységeket fejleszteni. A kötet két részből áll. Első részben a tevékenységek, a második részben a mintafoglalkozások (2×45 perc) találhatók.

Cím: Belső-külső erők, energia – Pedagógus ötlettár a természettudomány tanításához (Érdekes kérdések egész évre)
Kiadja: a Református Tananyagfejlesztő Csoport 202.
Tananyagfejlesztők: Katona László, Nagy Sándor, Niethammer Zoltán, Pörény Viktória, Répási Éva, Révészné Sajtos Judit, Sarkadi Ferenc, Sipos Szabina, Szakács Enikő, Szűcs Boglárka Barbara, Tóth Timea Katalin, Tugyi Beáta
Illusztrálta: Vajda Melinda
Szerkesztette: Saly Erika, dr. Victor András
Olvasószerkesztő: Kolcza Judit
Nyelvi lektor: Gyimesné Szekeres Ágnes
Tördelés, grafikai munka, nyomdai előkészítés: Rezessy Szabolcs
ISBN: 978-615-5834-27-1

Lapozzon bele a kiadványba

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Online segédanyagok

Tevékenységek

1. Mitől újul meg a megújuló energia?

2. Az elektromos autó energiatakarékos?

3. Éghető-e a vas? Éghetőek-e a fémek?

4. Hogyan szunnyad egy tűzhányó?

5. Most is növekszik a Himalája?

6. Miért tartósabbak a régi dolgok, mint amiket ma gyártanak?

7. Mitől lesz „bio” az üzemanyag?

8. Összedőlhet-e az iskola egy földrengéstől?