Csillagszüret – Adventi lélekérlelő

„…adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy hatalmasan megerősödjék bennetek a belső ember az ő Lelke által; hogy Krisztus lakjék szívetekben a hit által, a szeretetben meggyökerezve és megalapozva…” (Ef 3,16)

A Csillagszüret – adventi lélekérlelő alsó tagozatosok számára készült rövid foglalkozásai az adventi időszak megélését, a karácsonyra való méltó lelki felkészülést segítik.

A foglalkozások elsődleges célja az érzelmi nevelés és a szociális készségek fejlesztése: advent minden hétköznapján egy-egy pozitív tulajdonsággal, attitűddel foglalkozunk, gyakoroljuk, elmélyítjük azt. A gyermekek részére napi útravalót adunk, hogy a pásztorokhoz és bölcsekhez hasonlóan ne üres kézzel (szívvel), hanem lélekben felkészülve, elcsendesedve, „megérlelődve” érkezzenek meg karácsonykor Betlehembe, Jézus földre jöttének örömébe.

A Csillagszüret a gyakorlatban és a szükséges eszközök:

A gyerekek a Csillagszüret megkezdése elő szerezzenek be egy új füzetet, mely Naplóként fogja szolgálni a leszüretelt “csillagok” raktározását.

A gyerekek feladata, hogy az első (Csillagszüret_1_Lélekérlelő) tervezet mellékletei között található Jelvénygyűjtőbe alkalomról alkalomra begyűjtsék a bennük megére jó tulajdonságok csillagait, a jelvényeket. Ezek a jelvények minden foglalkozásterv mellékletében megtalálhatóak. A jelvénygyűjtőt minden gyerek ragassza be a Naplóba.

A foglalkozások leírásai a mellékletekkel együtt előre letölthetőek.

A foglalkozások mindegyikéhez szükséges lesz kivető, számítógép és olykor hangszóró is, illetve (színes) nyomtató a mellékletekhez.

Az alkalmak becsült időtartama 15-20 perc, így akár napkezdő áhítatként is beiktathatjuk.

Csillag háttérrel

Kattintson a csillagra a naptár megnyitásához!

Az adventi naptárban a számozott csillagoknak megfelelően 24 darab rövid foglalkozás található. Az adott napi csillagra kattintva megjelenik egy-egy interaktív tartalom, a napi foglalkozások témájának megfelelően (a kattintás idejét a foglalkozások leírásában jelöljük.) Előfordul, hogy a foglalkozások egymásra épülnek, így érdemes követni a számsorrendet, de az sem baj, ha csak bizonyos foglalkozásokat választunk – ebben az esetben érdemes előzetesen ellenőrizni, hogy nincs-e a foglalkozásnak előzménye.

Az utolsó négy csillag (21-24) időpontja már a téli szünetre esik, ezért azok olyan feladatokat tartalmaznak, amelyeket a gyerekek otthon is el tudnak végezni.

Figyeljünk arra, hogy a hiányzó gyermekek se maradjanak le a csillagszüret lehetőségéről – segítsük őket és szüleiket abban, hogy hol és milyen módon tudnak együtt haladni az osztállyal. Ezt segítve készítettünk otthoni feldolgozásra alkalmas foglalkozástervezeteket is.

Bármilyen felmerült kérdéssel kapcsolatban keressenek minket az alábbi e-mailcímen: reftan@reformatus.hu

A foglalkozásokban megjelenő feladatok jelentős része megtalálható a Jóság néni csokija című kiadványhoz
készített ötlettárban, és az Adventi komplex foglalkozástervezetekben. A további felhasznált anyagok (videók,
képek, szövegek, stb.) mindegyike megtalálható a honlapunkon.

Jó utat és áldott lelki érlelődést kívánunk!

Reformatásu Tananyagfejlesztő Csoport