Digitális tartalmak az otthoni tanuláshoz – Újra segít a Reftantár!

A Református Tananyagfejlesztő Csoport – figyelve a világjárvány okozta kihívásokra – az elmúlt évben sok energiát fordított új digitális tartalmak fejlesztésére, valamint egy olyan tartalomkezelő- és tanulásmenedzsment-rendszer kialakítására és tökéletesítésére, amely a jelenléti oktatás mellett a digitális munkarendben folyó tanulást-tanítást is képes hatékonyan támogatni.

Az alábbiakban szeretnénk ízelítőt adni a főként református oktatási intézményeket célzó digitális tartalomfejlesztés eredményeiből.

Oktatást segítő felületek és a digitális pedagógia jó gyakorlatai

Megújult a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájának eredményeit mindenki számára könnyen és áláthatóan bemutató portál, a reftantar.hu. A honlap folyamatosan frissülő és bővülő tartalmainak köszönhetően az olvasók elsőként kaphatnak információt legújabb kiadványaink megjelenéséről, online is elérhető képzéseinkről, új programjainkról, munkáinkat érintő hírekről.

Emellett elkészült és minden református oktatási intézmény számára hozzáférhető tartalomkezelő és tanulásmenedzsment-rendszerünk, melyet (bejelentkezést követően) a reftantar.hu eszközök menüpontja alól érhetnek el. A rendszer a regisztrált felhasználók számára többek között lehetővé teszi tananyagok készítését, nyilvános és lektorált tartalmak szabad felhasználását, mindezek diákokkal való megosztását, csoportok létrehozását, valamint a csoporttagokkal való aktív kommunikációt.

A Reftantárra regisztrált pedagógusok számára ingyenesen elérhető egy 30 órás online tananyag A digitális tanulás kézikönyve címmel, amely segít a pedagógusoknak, hogy a modern eszközökben rejlő lehetőségeket jobban kihasználva hatékonyabban tanítsanak. 10 modulja lefedi az online tanítás, a tevékenységközpontú tanítás, a modern pedagógiai értékelés szinte minden területét.

Felületeink hatékony kezeléséhez ingyenes online tanfolyamot is biztosítunk, melyre folyamatos a jelentkezés a https://reftantar.hu/2020/09/11/reftantar-hu-kepzes-1/ címen keresztül. Előre egyeztetett időpontokban akár teljes nevelőtestületek számára is tudunk képzési lehetőséget biztosítani.

Honlapunkon megtalálható egy összefoglaló a digitális tanulás és tanítás főbb szempontjairól és jó gyakorlatairól, illetve a témához kapcsolódó további szakmai tartalmakról. A hosszabb lélegzetvételű, de könnyen átlátható fejezetekre tagolódó írás ide kattintva olvasható.

A Tudás fáival játék a tanulás

A Tudás fái egy online és interaktív tanulási rendszer, amely lehetőséget ad a diákok számára arra, hogy izgalmas témák között böngészve játékosított formában (a számítógépes játékok által is alkalmazott eszközöket felhasználva) szerezzenek új tudást vagy gyakorolják a már meglévő ismereteiket. A https://tudasfai.reftantar.hu/ oldalon elérhető rendszer mindehhez különböző kvízjellegű feladatokat ad, a felhasználók kihívásokat, tevékenységeket teljesíthetnek, párbeszédeket, szituációkat próbálhatnak ki.

digitális oktatási rendszer

A feladatok megoldásával megszerzett tudáspontok segítségével a diákok fákat ültetnek virtuálisan – és a valóságban is, hiszen a Református Tananyagfejlesztő Csoport és a Games for Business 2021-ben 1000 fát ültet el.

A Tudás fái az elmúlt időszak népszerű játékának, a „Peregrin – Az elveszett adatok nyomában” című online vetélkedőnek a mintájára, az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva készült.

Digitális tartalmak

A Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájának legnagyobb szelete az oktatáshoz kapcsolódó tartalmak fejlesztése. Épp ezért csak néhány területet szeretnénk bemutatni – lehetővé téve, hogy a megjelölt tartalmak nyomán mindenki maga fedezhesse fel a Reftantár nyújtotta lehetőségeket.

A húsvéti időszakig tartó online tanulás talán az alsós korosztállyal foglalkozók számára a legnagyobb kihívás. A hetente két új foglalkozással bővülő Tavaszváró oldalunkkal nekik szeretnénk kreatív ötleteket adni az otthoni tanuláshoz.

1. Kiadványok – online segédletekkel

A fejlesztői munka során több értékes és hasznos, a tankönyvi tartalmakat kiegészítő kiadványunk is elkészült, melyek egy része közvetlen letölthető, más része tőlünk vagy a Kálvin Kiadótól rendelhető meg. Ezek egyes elemeihez további online segédletek is készültek, amelyek segíthetik a kiadványokban szereplő tartalmak feldolgozását.

Kiemelt kötetek:

  • A Nap háza című kiadványban olvasható történetekhez animált hangoskönyvek készültek. Az interaktív változatokban online játszható, szövegértést segítő játékok is találhatóak. Az online elérhető képek, hanganyagok, Word-formátumú szövegek is beépíthetők a digitális feladatokba.
  • A Jóság néni csokija kiadványhoz – a Nap házánál említett tartalmakon túl – külön munkafüzet és ötlettár is tartozik, utóbbihoz pedig sok online segédanyag is elérhető a honlapon.
  • A Történetek a Bibliából című kötet magyar és angol nyelven készült, de a legtöbb segédlete (animált hangoskönyv, interaktív változat játékkal, lapozható képeskönyv stb.) holland és német nyelven is megtalálható. A történetek feldolgozásához pedig mintaóratervek és feladattárak is készültek, melyek szintén elérhetőek online.
  • A Daloskönyv Lukin László és Ugrin Gábor középiskolai Ének-zene tankönyvéhez készült kiegészítő kiadvány. A teljes terjedelmében letölthető kötet dalai mellé megvalósítást bemutató videókat is gyűjtöttünk, a megzenésített versek esetén pedig külön zongoraleckék is készültek.
  • Már a harmadik kötete is elérhető Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt négyrészesre tervezett, 3–4 osztályosoknak szóló, irodalmi szöveggyűjteményének. A Kezd őszülni a nyár, az Angyalmese és a Gólyahír című kiadványokhoz szintén készült pedagógus ötlettár, melynek digitális tartalmai a honlapról letölthetők.

2. Témacsomagok

A fejlesztés első időszakában mintegy kétszáz tantárgyi (minta) témacsomag készült, melyeket ide kattintva lehet elérni. A témacsomagokat iskolafokozat, évfolyam és tantárgy szerint is csoportosítottuk, ezekhez ajánlót is készítettünk. Minden témacsomag tartalmaz digitális feladatot is az adott témához.

A témacsomagok elemei közül kiemelhető területek:

  • A Törikalauz elemei 9–12. osztályban segítik a diákok önálló ismeretszerzését, és az érettségire való felkészülésben is hasznosak lehetnek.
  • Az ének-zene tantárgyhoz pedig videós zenehallgatási anyagokat állítottunk össze.

3. Nyilvános tartalmak a Tartalomtárban

A tartalomkezelő és tanulásmenedzsment-rendszerünkben több lektorált tartalom is elérhető, melyek akár regisztráció nélkül is megtekinthetőek. A jól szűrhető, folyamatosan bővülő Tartalomtár lehetővé teszi, hogy az egyes tantárgyakra vagy kulcsszavakra is rákeressünk. A lehetőségek kipróbálásához kattintson ide!

A Református Tananyagfejlesztő Csoport a reftan@reformatus.hu címen várja az Ön további kérdéseit, kéréseit és esetleges észrevételeit is.