Keresztyén szellemiségű tartalmak otthoni tanuláshoz, digitális tanításhoz

A Református Tananyagfejlesztő Csoport megalakulása óta törekedett arra, hogy a papíralapú tananyagok mellett digitális tartalmakat is előállítson a református oktatási intézményekben tanító pedagógusok szakmai munkájának támogatására. Bár a fejlesztések még közel sem zárultak le, az elkészült tartalmak a reftantar.hu oldalon már most is mindenki számára ingyenesen elérhetőek – legyenek azok tantárgyi vagy tantárgyközi területekhez kapcsolódó anyagok.

Mivel a csoport munkájának kiemelt célja a diákok keresztyén nevelésének támogatása, a következőkben bemutatott tartalmak is elsősorban ebben a munkában segítik az otthoni digitális tanulást. Érdemes az ajánlások mellett a honlap tartalomtárában szabadon böngészni.

A tanulásszervezés segítése

Több rendszer is ismert, amelyeket a tanárok és a diákok a jelenlegi digitális munkarendben hatékonyan használhatnak. A reftantar.hu hamarosan elérhető szolgáltatásai tananyagok készítését, illetve azok diákokkal való megosztását teszik majd lehetővé a regisztrált felhasználók számára.

Addig is szeretettel ajánljuk a #school oldalt. Azok a tartalmak és csoportok, amelyeket az ide regisztráló, református fenntartású iskolában tanító pedagógusok készítenek, illetve hoznak létre, a „veszélyhelyzet” elmúltával is megmaradnak, és átemelődnek a megújuló Reftantár rendszerébe.

Tantárgyi tartalmak

1. Témacsomagok

A fejlesztés első időszakában több száz tantárgyi (minta) témacsomag készült, melyeket ide kattintva lehet elérni. Minden témacsomag tartalmaz digitális feladatot is az adott témához.

2. Tantárgyak

 • Történelem
  A Törikalauzok 9–12. osztályban segítik a diákok önálló ismeretszerzését, és az érettségire való felkészülésben is hasznosak lehetnek. A Digitális Legendáriummal együttműködésben készült történelmi tárgyú videóink elérhetőek a fejlesztők Youtube-csatornáján is.
 • Ének-zene
  Az ének-zene tantárgyhoz évfolyamonkénti videós zenehallgatási anyagokat állítottunk össze.
  7. osztály | 8. osztály | 9. osztály | 10. osztály
 • Anyanyelvi nevelés
  Jóság néni csokija és A Nap háza című kiadványokban olvasható történetekhez animált hangoskönyvek készültek. Az interaktív változatokban online játszható, szövegértést segítő játékok is találhatóak. Az online elérhető képek, hanganyagok, Word-formátumú szövegek is beépíthetők a digitális feladatokba.
  (Itt érdemes felhívni a tanítók és az 5–6. osztályban oktató magyartanárok figyelmét a Reftantárban található animált hangoskönyvek fejlesztőinek alkalmazására, a Bookr Sulira, melyet az Oktatási Hivatal is ajánl a pedagógusoknak, és amelyben a veszélyhelyzet ideje alatt ingyenesen elérhetőek a Jóság néni csokija, valamint a Történetek a Bibliából kiadványaink animált hangoskönyvváltozatai.)

Tantárgyközi kezdeményezések

1. Peregrin

Március 18-án ismét útjára indult a Peregrin – Az elveszett adatok nyomában című online játék, amelyben a diákok játékos módon ismerkedhetnek meg a református kollégiumok világával. A játék történelem, magyar nyelv és irodalom, valamint hit- és erkölcstan tantárgyakhoz egyaránt használható. A diákok mellett a pedagógusoknak is lehetőségük van regisztrálni a felületre. További részleteket ide kattintva olvashat.
Pedagógus ötlettár a Peregrin használatához – kattintson a megtekintéséhez.

2. Történetek a Bibliából

A készítők 10 bibliai történetet dolgoztak fel animált hangoskönyv formájában. A történetek a magyar mellett angol, német és holland nyelven is elérhetőek a kiadvány oldalán.

3. YouTube-csatorna

A digitális oktatás elengedhetetlen része a videós tartalom. A Református Tananyagfejlesztő Csoport nyilvános YouTube-csatornáján ma már közel száz animációs és iskolatörténeti kisfilm érhető el.

A Református Tananyagfejlesztő Csoport a reftan@reformatus.hu címen várja az Ön további kérdéseit, kéréseit és esetleges észrevételeit is.