(Tan)könyvajánló a Református tananyagtárból

A Református Tananyagfejlesztő Csoport Kálvin Kiadónál elérhető kiadványait ajánljuk a református iskolák számára.

Az elmúlt négy esztendőben a Református Tananyagfejlesztő Csoport a református iskolák innovatív pedagógusaival és neves szakmai partnerekkel együttműködve számos olyan kiadványt készített, amely hasznos segítőtársa lehet az oktató-nevelő munkának.

A következő néhány oldalon bemutatott könyveink mindegyike a fejlesztés során kipróbálásra is került, a javítások és átdolgozások után pedig most a Kálvin Kiadó jóvoltából elérhető mindenki számára. (A legtöbb kiadvány árából 20 példányt meghaladó rendelés esetén 30% kedvezmény kapható.)

A Református Tananyagtárban elérhető online segédanyagokkal és a gazdag módszertani ötlettárakkal támogatott papír alapú könyvek elsősorban az alsó tagozatos korosztálynak szólnak és a hagyományos tankönyvek melletti kiegészítőként ajánljuk.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

IDE kattintva letöltheti a Tananyagtárat

1. osztályosoknak

Első osztályosoknak és nagycsoportos óvodásoknak, valamint tanítóiknak és szüleiknek ajánljuk a 8 db kétoldalas eseményképet tartalmazó Iskolaböngésző című kiadványt, amely a család-iskola-gyülekezet kapcsolódásairól mesél szavak nélkül is szemléletesen. Emellett sok lehetőséget nyújt a részképességek és az anyanyelvi kommunikáció fejlesztésére is.

2. osztálytól

Második osztálytól felfelé ajánljuk Lackfi János Jóság néni csokija című könyvét, amely a lélek gyümölcséről szól 8 történetben egy kisfiú nézőpontjából. A hozzá készült munkafüzet feladatai elsősorban a szövegértő és -alkotó képességet fejlesztik. A kreatív feladatok lehetőséget adnak a differenciálásra is. Az ötlettárban található foglalkozástervek 2. osztályos tanulók pedagógusai számára adnak ötleteket a könyv meséinek közös feldolgozásához. A komplex szemléletű feldolgozási javaslatok támogatják a tantárgyi integrációt. A Reftantáron elérhető digitális segédanyagok, animált hangoskönyvek és letölthető, kinyomtatható mellékletek segítik a munkát.

3-4. osztályosoknak

3-4. osztályosoknak készültek az egyes évszakoknak megfelelő irodalmi szöveggyűjtemények és a kapcsolódó pedagógus ötlettárak. (őszi – Kezd őszülni a nyár, téli – Angyalmese, tavaszi – Gólyahír, nyári – Napraforgó) A Reftantáron a kötetek aloldalain további, a témához kapcsolódó szövegek, az ötlettárak javaslatai megvalósításához videók, képek, tankockák stb. érhetőek el.

A szöveggyűjtemények jellemzői:

  • A 20–21. századi magyar irodalomból válogatott lírai és prózai műveket a teljes évre, így a nyári szünetre is.
  • Új szövegötleteket egyházi és nemzeti ünnepekhez.
  • A gyűjtemény olyan szöveghálót alkot, ami mindig nyújt valami újat, mindig meglep valamivel.
  • A szövegek az állami olvasókönyvek témáihoz is igazodnak, részben kiegészítik azokat.

A pedagógus ötlettárak a szöveggyűjtemények egy-egy heti anyagaihoz 6-7 darab feldolgozási javaslatot adnak. Jellemzőik:

  • Kezdő és tapasztalt pedagógusok is haszonnal forgathatják.
  • Komplex módon dolgozzák fel a szövegeket, megmutatva azt, hogy Isten a világ minden csodájában jelen van, amit érdemes a gyerekekkel felfedeztetni.
  • Teljes egészében átvehető foglalkozástervek, de akár önállóan is összeválogatható ötletek, melyek felhasználhatók projekt- és témanapok, napközis foglalkozások, tábor, kirándulás, könyvtári foglalkozás keretében is.

Kapcsolódó kiadványunk A Nap háza – Kortárs versek és mesék, mely a szöveggyűjtemény szövegeiből válogat gazdagon illusztrálva. Ajándékkönyvnek is kiváló! Animált hangoskönyvek is elérhetőek hozzá a Reftantáron!

5-6. osztályosoknak

5-6. osztályosoknak ajánljuk Tóth-Máthé Miklós Pecúrok című kisregényét és a hozzá készült, szövegértő és -alkotó feladatokat tartalmazó munkafüzetet. A történet humoros és érzelmes epizódokon keresztül a református kollégiumok világába kalauzolja olvasóját. A kötet aloldalán további mellékleteket és a feladatok megoldásait is megtaláljuk.

5-8. osztályosoknak

Az elsősorban felső tagozatosok számára készült, Az Idő kereke című kiadvány 10 színes, látványos tablóképben mutatja be Magyarország történetét a honfoglalástól a 20. század végéig. Az egyes tablókat magyarázó oldalpár követi, amelyen információkat, érdekességeket találunk.

A kiadvány Szent királyok nemzettsége című tablója

Az Idő kereke átfogó képet ad egy-egy történelmi korszakról, az egyes korokat a rájuk jellemző művészeti stílusban jelenítve meg. A kötet képei és a leírásokhoz kapcsolódó kérdések, feladatok segítik a diákokat a történelmi, irodalmi és művelődéstörténeti összefüggések meglátásában. A kiadványhoz animációs filmek, valamint tanári kézikönyv is készült.

7-8. osztályosoknak

7-8. osztályosok számára készült a Gondolkodtató fizikapéldatár, amely közel 600 feladatot tartalmaz megoldásokkal együtt. A feladatokon keresztül a diákok betekintést nyernek a természettudományos vizsgálódás módszereibe. A témakörök a kinematikától a dinamikán át a hőtanig és az elektromosságig a kerettantervi témák mindegyikét érintik.

Pedagógusoknak

Pedagógusok számára lehet hasznos segítség a Keresztyén pedagógia esszenciája című kiadványunk, amely egyaránt hasznos igazodási pont lehet azoknak, akik már évek óta református iskolában tanítanak, és azoknak is, akik most ismerkednek a keresztyén környezettel.