Bevezető az iskolába

A református iskolába készülő, vagy éppen annak első napjaival ismerkedő gyerekek számára készült az Iskolaböngésző. A család, az iskola és a gyülekezet kapcsolódásairól szavak nélkül is szemléletesen mesélő képeskönyvünk mellé most az óvodásoknak és alsósoknak szánt készségfejlesztő, matricás munkafüzet érkezik.

Sok elsős vegyes érzésekkel érkezik az évnyitóra: keresik a helyüket az új környezetben, bátortalanul vizsgálják az ismeretlen arcokat. Az Iskolaböngészővel az volt a célunk, hogy egy család mindennapjain keresztül, képek segítségével mutassuk meg, milyen izgalmas hely az iskola, mennyi érdekes dolog van a környezetünkben, amire érdemes felfigyelni, rácsodálkozni.

Kilenc képbe rajzolt nap

Egy közösség egy napját ölelik fel Vajda Melinda illusztrátor igényes, részletgazdag rajzai: az otthoni reggeli rutin mellett két iskolai osztály óráiba pillantunk be, végül egy gyülekezeti családi napon látjuk együtt a szereplőket. Az egyes oldalpárok bemutatják oktatási intézményeink gazdagságát: iskolakertet, könyvtárat, okostáblát és digitális tananyagainkat fedezhetjük fel, a művészeti nevelés és az erdei iskola is bemutatkozik, a tornatermet pedig a göncruszkai iskola mászófala ihlette.

Az volt az elképzelés, hogy minden oldalon lehessen látni az összes helyszínt, ezért Vajda Melinda először megtervezte a városrész térképét: „A kiadványban körbejárjuk a családi ház, az iskola és a templom alkotta háromszöget.” Úgy rajzolta meg a karaktereket, hogy egyenként is végig lehessen követni, mit csinálnak a nap során. „Rajzfilmeket is készítek, szeretem, ha mozgásban vannak a figuráim, így rajzoltam meg őket. Arra törekedtem, hogy kedvesek és humorosak legyenek” – mondja az alkotó. Nyolcéves kisfia és két unokahúga folyamatosan véleményezték, őket is belerajzolta az Iskolaböngészőbe.

Kibomlanak a képek mélységei

„Önállóan lapozgatni is élmény az első osztályba készülő gyerekeknek, ugyanakkor remek lehetőség arra, hogy kommunikáljunk velük, beszéltessük őket. Tudatosabb szülő vagy pedagógus kezében pedig jó eszköze lehet a készségfejlesztésnek, akár nagycsoportosok, akár alsó tagozatosok körében” – ezt már Papp Zsuzsa, az Iskolaböngészőhöz készült munkafüzet szerzője mondja a képeskönyvről.

Az általa összeállított feladatsor önmagában is használható, ugyanakkor sok szállal kapcsolódik az eredeti kiadványhoz. „Kiválasztottam az Iskolaböngészőből egy számomra szimpatikus karaktert, Róza nagyinak neveztem el, és az ő szemszögéből építettem fel a munkafüzetet” – a gyógypedagógusként is dolgozó tanítónő minden oldalpárhoz 8-9 feladatot válogatott össze, hogy lehetőség szerint minél több területen fejlődjenek a gyerekek.

Széles körű felhasználás

Elsősorban az írás, olvasás és a számolás elsajátításához szükséges készségek, képességek fejlesztését segítő játékos feladatok kerültek a munkafüzetbe. Egy-egy feladat több fontos területet is érint, a matematikai és anyanyelvi képességfejlesztés mellett hangsúlyos az idő-, tér- szín- és formaészlelés, valamint a figyelem és a megfigyelőképesség fejlesztése is. A feladatok között nem egy akad, ami át is mozgatja a gyerekeket, mások pedig további, érdekes internetes tartalmakhoz vezetnek.

Széleskörűen alkalmazható munkafüzetről van szó: nem kell feltétlenül sorban haladni, típusok és nehézség alapján is lehet feladatokat válogatni. Némelyiket önállóan is meg tudják oldani a gyerekek, de a pedagógus akár 20–30 perces foglalkozásokat is fel tud építeni ezekből.

A feladatokat matricák és digitálisan elérhető kiegészítők is érdekessé teszik a gyerekek számára.

Az album és a munkafüzet is rendelhető már kedvezményes áron a Kálvin Kiadónál.