Megugrani a lécet

Miben segíthet most a Református Tananyagfejlesztő Csoport az otthonról tanító pedagógusoknak? Pompor Zoltánnal beszélgettünk. (A Parókia portáljának cikke.)

A pedagógusok számára most komoly kihívás a digitális távoktatásra való átállás, de szerencsére nem maradnak segítség nélkül. A sok felajánlás és a hivatalos útmutatások mellett számíthatnak a Református Tananyagtár szakszerű és a gyakorlatban kipróbált segédleteire is. Az itt fellelhető, szakmailag magas színvonalú, a keresztyén nevelést támogató anyagok a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájának köszönhetőek, amely nemcsak tartalmat fejleszt, de szemléletformáló képzéseket is tart a pedagógusoknak. Nyomtatott és digitális kiadványaik mellett oktatási segédanyag lehet a Peregrin nevű online játékuk is, amelyet nemrég indítottak újra. A csoport vezetőjével, Pompor Zoltánnal arról beszélgettünk, miben segíthetik a nemrég bevezetett digitális távoktatást.

Református Tananyagtár - reftantar.hu

Hol dolgoznak most a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkatársai? Be kell járni még az irodába?

Mindenki otthonról dolgozik közülünk, ez most a legbiztonságosabb. Hála Istennek a technológia lehetőséget ad arra, hogy a fejlesztőkkel e-mailen, telefonon, Skype-on tudjuk tartani a kapcsolatot, és csak a legszükségesebb esetekben, például szerződés aláírásakor ugorjunk be rövid időre az irodánkba. Ebben a helyzetben mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy maradjon otthon, ha megteheti!

Mennyire álltak készen a digitális távoktatásra való átállásra a csoport projektjei?

Bár kezdettől fogva arra készülünk, hogy a papíralapú tartalmak mellett digitális tartalmakat is létrehozzunk, ez a terület még nem áll olyan készültségben, hogy minden tantárgyhoz kellő támaszt nyújtson az átállás során. Ami elkészült, az ingyenesen, regisztráció nélkül elérhető a Református Tananyagtár oldalán, és rengeteg kiegészítő tartalom is van hozzájuk, videók, hanganyagok. Készítettünk ajánlót a digitális tartalmainkhoz, hogy a pedagógusokat ezzel is segítsük ebben a rendkívüli helyzetben. A mi szerepünk most az, hogy anyagainkat minél több helyre és minél többek számára el tudjuk juttatni. Profilunknak megfelelően a keresztyén neveléshez és oktatáshoz adunk kiegészítő tartalmakat, ebben tudunk segíteni. Saját webfelületet is fejlesztünk az online tanuláshoz és tanításhoz, de ez még nincs kész.

A teljes cikk a Parókia portálján olvasható.