Valódi olvasóbarátok nyerték a versenyt

Koli és Foci címmel hirdetett olvasópályázatot tavaly ősszel a Református Tananyagfejlesztő Csoport a református iskolák ötödikes és hatodikos diákjainak. Nyolc hónap alatt 382 diák küldött válaszokat a regények alapján készült kreatív feladatokra. A legjobb 30 diák és kísérőtanárának jutalma egy négynapos olvasótábori részvétel a nőtincsi Seholsziget élményparkba.

Nyolc havi olvasást és rejtvényfejtést követően ünnepre készülődtek a református általános iskolák diákjai a budapesti Duna Palota színháztermében. Volt, aki a Balaton mellől, Észak-, vagy Kelet-Magyarországról, vagy éppen a déli határ közeléből utazott a fővárosba június 8-án, hogy megtudja, hogyan szerepelt csapata a Koli és Foci olvasópályázaton. Mintegy 180-an várták a színházterem bársonyszékein ficeregve, sutyorogva az ünnepi gálaműsort, ahol az is eldőlt, hogy június 17-től ki vehet részt a négynapos nőtincsi olvasótáborban. A tét nagyságát tekintve nem csoda, hogy a bevezető ráhangoló műsorban Csépai Eszter és Molnár György – a Kismegszakítók együttes – előadásában elhangzó megzenésített vicces Radnóti, és Lackfi gyerekverseken még nem volt olyan felszabadult kacagás, mint az eredményhirdetést követően.

Csépai Eszter és Molnár György – a Kismegszakítók együttes

„Magunk is meglepődtünk, amikor a szeptemberi felhívásra 33 iskolából 129 csapat nevezése érkezett meg” – mondta a megnyitón Pompor Zoltán, a Református Tananyagfejlesztő Csoport szakmai vezetője. Szavai szerint 45 pedagógus felkészítésével összesen 382 diák olvasta a Pecúrok, illetve az Egy focista naplójából című könyvet. Előbbit Tóth-Máthé Miklós, utóbbit Kármán Tibor írta. A szervezők minden csapatnak megküldték a két kötetet.

Pompor Zoltán, a Református Tananyagfejlesztő Csoport szakmai vezetője

„A végeredmény is fontos, de mint az olimpián, itt is igaz: már az is nyert, aki részt vett a versenyen” – hangsúlyozta Pompor Zoltán, hozzátéve hogy a döntőbe jutott csapatok ajándékcsomagot kaptak, de az is kapott ajándékokat, aki mind a nyolc fordulóra elküldte megoldásait. Számos különdíjat is odaítéltek a versenyt támogató cégek és szervezetek – a Bookr Kids, a Csodaceruza magazin, az EKE-OFI, a Harmat Kiadó, a Kálvin Kiadó, a Pazirik Kft., és a Református Pedagógiai Intézet.

Az ünnepélyes díjátadóról készült teljes beszámoló (a díjazottak teljes listájával) a reformatus.hu oldalán olvasható.