Hitéleti és érzelmi nevelés

A keresztyén pedagógia esszenciája

A keresztyén pedagógia esszenciája a hollandiai Driestar keresztyén pedagógusképző központtal együttműködésben készült. A magyar változat az eredeti holland, illetve annak angol nyelvű nemzetközi változatához képest két – a könyvet magyar kontextusba helyező – rövid tanulmánnyal is kibővült.

Akkordos korálkönyv

A gyűjtemény gyakorlati segítséget kíván nyújtani az egyházi ének-, ének-, valamint hittantanároknak, énekvezetőknek, kántoroknak, lelkészeknek, keresztyén zenekaroknak és mindenkinek, aki ismeri és használja ezt a fajta jelölésmódot.

Iskolaböngésző

Ajánlott évfolyam: 1.

Az Iskolaböngésző című képeskönyvvel az volt a célunk, hogy egy család mindennapjain keresztül mutassuk be az otthon-iskola-gyülekezet kapcsolatát, a képek segítségével meséljünk arról, milyen izgalmas hely az iskola, mennyi érdekes dolog van a környezetünkben, amire érdemes felfigyelni, rácsodálkozni.
A kiadványhoz tartozó ötlettárban számos olyan foglalkozás szerepel, ami hittan órán is alkalmazható.

Hiszem és tudom

Ajánlott évfolyam: 1-8.

A gyermekekben nagyon sok komoly kérdés rejtőzik, amiket jó, ha bármikor feltehetnek. Keresztyén pedagógusként, szülőként, nevelőként legfőbb feladatunk, hogy nyitottak legyünk ezekre a kérdésekre és hiteles válaszokat adjunk: a tudományos ismereteket Istentől fakadó tényként tárjuk a válaszokat kereső gyermekek elé. A Hiszem és Tudom- Fedezd fel a teremtett világ titkait! című aloldalunk ebben kíván segítséget nyújtani, a cambridge-i székhelyű Faraday Tudományos és Vallási Intézettel együttműködve.

Történetek a Bibliából

Ajánlott évfolyam: 1-6.

Tíz történetben olvashatunk a szabadító Szeretetről magyar és angol nyelven, három fiatal illusztrátor csodálatos képein elevenedik meg a Biblia világa. Családi, gyülekezeti, iskolai használatra, nyelvgyakorláshoz egyaránt ajánljuk a könyvet.

Keresztyén családi életre nevelés

Ajánlott évfolyam: óvoda, 1-8.

A Keresztyén családi életre nevelés pedagógus ötlettára egy olyan komplex pedagógiai, módszertani gyűjtemény, amelyben gyakorló pedagógusok szakmailag megalapozott foglalkozásterveit, ajánlásait találhatjuk különböző oktatási színterekre alkalmazva.

Lackfi János: Jóság néni csokija

Ajánlott évfolyam: 2-4.

Hogyan segíthetnék annak, aki nem akarja, hogy segítsek neki? Ha valaki nem hűséges hozzám, nekem akkor is hűségesnek kell lennem? Miért van az, hogy egy tök jó játékra ennyit kell várni? Hogyan legyek jóban azzal, aki rosszban van velem? Hű, de nehéz kérdések ezek! Még a felnőttek is más-más választ adnak ezekre, nemhogy egy gyerek… Nyolc kis történetben hallgathatunk bele fiatal hősünk gondolataiba, kérdéseit megválaszolva lépésről lépésre közeledünk a Szeretet titkához.

Szöveggyűjtemény-sorozatok és pedagógus ötlettárak

Ajánlott évfolyam: 1-2. és 3-4.

Az évszakokra bontott négy kötetes sorozatok a 20–21. századi magyar irodalomból válogatott lírai és prózai műveket tartalmaz a teljes évre, így a nyári szünetre is.
A sorozatok minden kötetéhez tartozik pedagógus ötlettár, továbbá honlapunkon gazdag kiegészítő digitális segédanyag-gyűjtemény. Az ötlettárakbban található foglalkozástervek olyan tevékenységekbe vonják be a gyerekeket, amelyek keresztény értékrendre épülnek (szeretet, empátia, természetvédelem, érzékenyítés, együttműködés, problémacentrikus gondolkodás, felelősségvállalás stb.), akár nem egyházi iskolában is nyugodtan lehet alkalmazni ezeket. Ám vannak olyan tanegységek is, amelyek kifejezetten bibliai történetekhez vagy egyházi ünnepekhez kapcsolódnak. Ezek elsősorban a református, protestáns egyházi megközelítést követik a konkrét hittartalmakat közvetítő órákon. Az ötlettárakhoz készült böngészők segítségével könnyedén megtalálhatóak azok a tartalmak, amelyek hittanoktatásban is felhasználhatók.

1-2. osztályos szöveggyűjtemények

1-2. osztályos szöveggyűjtemények és pedagógus ötlettárak

3-4. osztályos szöveggyűjtemények

3-4. osztályos szöveggyűjtemények és pedagógus ötlettárak

Tóth-Máthé Miklós: Pecúrok

Ajánlott évfolyam: 5-8.

Kik azok a pecúrok? Sárospatakon így nevezték a legkisebb gimnazistákat. Bár a történet a II. világháború utáni időszakban játszódik, Tóth-Máthé Miklós saját élményei alapján írt ifjúsági regényének kalandjai az olvasóknak is ismerősek lehetnek.

Kármán Tibor: Egy focista naplójából

Ajánlott évfolyam: 5-8.

Ifjúsági regény (nem csak) fiúknak. Dinyó és barátai szeretnek focizni. Egy nap egy lelkész érkezik a faluba, és ez sok mindent megváltoztat a fiúk életében. Naplóformában fociról, barátságról, emberi értékekről, Istenről.

Csillagszüret – Adventi lélekérlelő

Ajánlott évfolyam: 1-4.

A Csillagszüret – adventi lélekérlelő alsó tagozatosok számára készült rövid foglalkozásai az adventi időszak megélését, a karácsonyra való méltó lelki felkészülést segítik.