Emlékezzünk együtt a kommunista diktatúrák áldozataira!

A magyar Országgyűlés 2000-ben nyilvánította a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává február 25-t. 1947-ben ezen a napon rabolták el, majd hurcolták a Szovjetunióba Kovács Béla kisgazda politikust, de nemcsak rá, hanem a korszak minden igazságtalanul és jogtalanul meghurcolt, bebörtönzött, kivégzett áldozatára emlékezünk. Ehhez kapcsolódik a Tudás fái legújabb kihívása, valamint a Pógyor István mártíromságát bemutató tananyagunk, amelyet a Nemzeti Emlékezet Bizottságával együttműködésben dolgoztunk ki.

Az emléknap alkalmából összeállított, egymásra épülő kihívás segítségével igyekszünk bemutatni a korszak legfontosabb történéseit a kitelepítésektől, a mezőgazdaság szovjetizálásán át az új rendszer által támogatott alkotómódszer, a szocialista realizmus (szocreál) jellemzőinek bemutatásáig.

Az elkészült tartalmak különleges részét képezi a Pógyor István protestáns ifjúsági vezető sorsát és mártíromságát bemutató anyag. Pógyor a Keresztyén Ifjúsági Egyesület korábbi vezetőjeként került a kommunista hatalom látókörébe, és 1951-es letartóztatását követően egy nemzetközi összeesküvést sejtető koncepciós per során 12 év börtönre ítélték. A lelkileg és fizikailag is megtört Pógyor 1953-ban halt meg a börtönben.

Kihívás a Tudás fái rendszerében

Az emléknap alkalmából összeállított kvízsorokat bárki megoldhatja, aki a rendszerbe belépve a “Témakörök” oldalán, az “Ünnepek, jeles napok” cím alatt rákattint az „A kommunista diktatúrák emléknapja” címre. 

A kihívás öt kvízre épül, melyeket megadott sorrendben kell elvégezni. Amint egy kvízt sikeresen teljesített a játékos, a következő kvíz is elérhetővé válik számára. A játékok sorrendje:

  1. Kovács Béla elrablása
  2. A mezőgazdaság szovjetizálása
  3. Kitelepítések az ötvenes években
  4. „Ti is élni fogtok” – Pógyor István
  5. Szocialista realizmus

Az ötödik kvíz teljesítése egyben a játék lezárását is jelenti. Aki teljesíti a feladatokat, kiérdemli az emléknap egyedi jelvényét, továbbá egy ajándék tombolát is szerez, melyekkel részt vesz a hónap végi tombolasorsoláson, valamint 500 tudásponttal is gazdagodik!

További tevékenységeket is feltöltöttünk a rendszerben, melyekkel lehetőséget szeretnénk adni a diákoknak, hogy jobban elmélyüljenek a témában.

A tevékenységeket a nyitóoldal “Tananyagok” fülének “Tevékenységek” gombjára kattintva az „A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja” cím alatt lehet megtalálni. 

Pógyor István, a Református Tananyagtáron

Pógyor István mártíromságának történetét két formában is feldolgoztuk, melyből az egyik a már bemutatott Tudás Fái kihívás negyedik kívze. A másik egy online tananyag, digitális foglalkozás leírásokkal, korabeli forrásokkal, dokumentumfilm részletekkel, valamint ezekhez kapcsolódó ellenőrző feladatokkal.

A hivatkozás alatt megadott tartalom a Református Tananyagtáron regisztráció nélkül is elérhető és felhasználható. Célja kettős: egyrészt igyekszik támogatni a témát feldolgozni szándékozó pedagógusok munkáját, másrészt lehetővé teszi, hogy ezt a fontos történetet a digitális térben, akár órán kívüli feladatként, vagy távolléti oktatás részeként is megismerhessék a diákok.

(Az emléknaphoz kapcsolódó további tartalmainkat ide kattintva találja. Hasonló tartalmak kereséséhez használja Tartalomtárunkat, tartalomszerkesztéshez pedig regisztráljon a Református Tananyagtár oldalán.)

Ha további kérdés merülne fel a játékkal kapcsolatban, küldje el nekünk a tudasfai@reformatus.hu címre!