Tudás fái – Gyakran Ismételt Kérdések

Ez a Tudás fái online tanulási rendszer és vetélkedő folyamatosan frissülő segédlete. Ha kérdés merülne fel a rendszer működésével, a játékmenettel, vagy esetleg a vetélkedővel kapcsolatban, érdemes elsőször az itt olvasható szócikkeket végigfutni. Ha nincs meg a válasz, a tudasfai@reformatus.hu email címen várjuk a kérdéseket.

digitális oktatási rendszer

Alapinformációk

Mi lényegében a Tudás fái?

A Tudás fái egy online és interaktív tanulási rendszer, amely lehetőséget ad a diákok számára arra, hogy a feltöltött témák esetében játékosított formában szerezzenek új tudást vagy gyakorolják a már meglévő ismereteiket.

Mit jelent a játékosítás? 

“A gamifikáció – vagy más néven játékosítás – a játékok és játékelemek alkalmazását jelenti az élet játékon kívüli területein, célja pedig, hogy az ott zajló folyamatokat érdekesebbé és eredményesebbé tegye.” – olvasható Fromann Richárd és Damsa Andrei Új Pedagógiai szemlében megjelent A gamifikáció (játékosítás) motivációs eszköztára az oktatásban című írásában.

Így már nem meglepő, hogy a Tudás fái is lényegében úgy működik, mint korunk legnépszerűbb számítógépes játékai. A résztvevők különböző feladatokat hajtanak végre, melyekért – a teljesítményüknek megfefelő – jutalmat (különböző pontokat, extra képességeket) szerezhetnek. A játék izgalmának köszönhetően pedig szinte észrevétlenül sajátítják el a feladatokhoz kapcsolódó új tudástartalmakat.

Hol érhető el a Tudás fái belépő felülete?

Az új online tanulási rendszert a tudasfai.reftantar.hu címen lehet elérni. Egyes kiegészítő információkat pedig a Református Tananyagfejlesztő Csoport oldalán, a reftantar.hu felületén lehet elérni.

Kik számára érhető el a Tudás fái rendszere?

A rendszert a hazai és kárpátmedencei magyar református oktatási intézmények diákjai és tanárai használhatják. A regisztrációkor ugyanis rögzíteni kell a saját oktatási intézmény nevét (melyet egy legördülő listábol lehet kiválasztani) és meg kell adni az intézményhez tartozó azonosító számot. Ez utóbbit az iskolák a Református Tananyagfejlesztő Csoporttól tudják elkérni (egy a tudasfai@reformatus.hu címre küldött levéllel), de megtalálható a rendszerről küldött tájékoztató leveleinkben.

Mi Tudás fái kerettörténete?

A kerettörténet a környezettudatosság és -védelem egyre aktuálisabb témája köré épül. A feladatok megoldása során szerzett tudáspontok segítségével ugyanis a felhasználók virtuális fákat ültetnek és nevelnek. Minél több pontot ér el valaki annál gyorsabban gyűjtheti be és nevelheti fel a facsemetéket, melyekből idővel erdők válhatnak. Mindeközben a játékosok természetesen folyamatosan fejleszthetik saját avatárjukat, tevékenységeikkel újabb és újabb célokat teljesíthetnek.

A faültetés azonban nem csak a virtuális térben fog megtörténni. A játékhoz kapcsolódó vetélkedő részeként 2021. öszén a Református Tananyagfejlesztő Csoport valamint a fejlesztést végző Games for Business közel 1000 fát ültet majd el, melyben a legjobban teljesítő iskoláknak is szerepük lesz.

Milyen előzetes tudás kell a játékhoz?

A legtöbb kérdések megválaszolásához nem szükséges előzetes tudás, viszont fontos mindent figyelmesen elolvasni és átnézni ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a játék során.

Csapatban vagy egyénileg kell játszani a játékot?

A rendszerben mindenki saját avatárjával játszik, vagyis lényegében egy egyéni játékról van szó. Mindettől függetlenül lehetőség van arra, hogy a felhasználók csoportokba szerveződjenek, és közös startégia mentén, a tapasztalatokat megosztva folytassák a játékot.

Mikortól érhető el a Tudás fái rendszere?

A játék 2021. márvius 18-án nyílik meg a felhasználók előtt.

A felhasználók hova küldhetik kérdéseiket, hol jelezhetik problémáikat?

Minden esetben a tudasfai@reformatus.hu címre érdemes lebvelet küldeni. Munkatársaink igyekeznek mielőbb válasszal szolgálni.