Tudás fái – Gyakran Ismételt Kérdések

Ez a Tudás fái online tanulási rendszer és vetélkedő folyamatosan frissülő segédlete. Ha kérdés merülne fel a rendszer működésével, a játékmenettel, vagy esetleg a vetélkedővel kapcsolatban, érdemes elsőször az itt olvasható szócikkeket végigfutni. Ha nincs meg a válasz, a tudasfai@reformatus.hu email címen várjuk a kérdéseket.

digitális oktatási rendszer

Alapinformációk

Mi lényegében a Tudás fái?

A Tudás fái egy online és interaktív tanulási rendszer, amely lehetőséget ad a diákok számára arra, hogy a feltöltött témák esetében játékosított formában szerezzenek új tudást vagy gyakorolják a már meglévő ismereteiket.

Mit jelent a játékosítás? 

„A gamifikáció – vagy más néven játékosítás – a játékok és játékelemek alkalmazását jelenti az élet játékon kívüli területein, célja pedig, hogy az ott zajló folyamatokat érdekesebbé és eredményesebbé tegye.” – olvasható Fromann Richárd és Damsa Andrei Új Pedagógiai szemlében megjelent A gamifikáció (játékosítás) motivációs eszköztára az oktatásban című írásában.

Így már nem meglepő, hogy a Tudás fái is lényegében úgy működik, mint korunk legnépszerűbb számítógépes játékai. A résztvevők különböző feladatokat hajtanak végre, melyekért – a teljesítményüknek megfefelő – jutalmat (különböző pontokat, extra képességeket) szerezhetnek. A játék izgalmának köszönhetően pedig szinte észrevétlenül sajátítják el a feladatokhoz kapcsolódó új tudástartalmakat.

Hol érhető el a Tudás fái belépő felülete?

Az új online tanulási rendszert a tudasfai.reftantar.hu címen lehet elérni. Egyes kiegészítő információkat pedig a Református Tananyagfejlesztő Csoport oldalán, a reftantar.hu felületén lehet elérni.

Kik számára érhető el a Tudás fái rendszere?

A rendszert a hazai és kárpát-medencei magyar református oktatási intézmények diákjai és tanárai használhatják. A regisztrációkor ugyanis rögzíteni kell a saját oktatási intézmény nevét (melyet egy legördülő listábol lehet kiválasztani) és meg kell adni az intézményhez tartozó azonosító számot. Ez utóbbit az iskolák a Református Tananyagfejlesztő Csoporttól tudják elkérni (egy a tudasfai@reformatus.hu címre küldött levéllel), de megtalálható a rendszerről küldött tájékoztató leveleinkben.

Mi Tudás fái kerettörténete?

A kerettörténet a környezettudatosság és -védelem egyre aktuálisabb témája köré épül. A feladatok megoldása során szerzett tudáspontok segítségével ugyanis a felhasználók virtuális fákat ültetnek és nevelnek. Minél több pontot ér el valaki annál gyorsabban gyűjtheti be és nevelheti fel a facsemetéket, melyekből idővel erdők válhatnak. Mindeközben a játékosok természetesen folyamatosan fejleszthetik saját avatárjukat, tevékenységeikkel újabb és újabb célokat teljesíthetnek.

A faültetés azonban nem csak a virtuális térben fog megtörténni. A játékhoz kapcsolódó vetélkedő részeként 2021. öszén a Református Tananyagfejlesztő Csoport valamint a fejlesztést végző Games for Business közel 1000 fát ültet majd el, melyben a legjobban teljesítő iskoláknak is szerepük lesz.

Milyen előzetes tudás kell a játékhoz?

A legtöbb kérdések megválaszolásához nem szükséges előzetes tudás, viszont fontos mindent figyelmesen elolvasni és átnézni ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a játék során.

Csapatban vagy egyénileg kell játszani a játékot?

A rendszerben mindenki saját avatárjával játszik, vagyis lényegében egy egyéni játékról van szó. Mindettől függetlenül lehetőség van arra, hogy a felhasználók csoportokba szerveződjenek, és közös startégia mentén, a tapasztalatokat megosztva folytassák a játékot.

Mikortól érhető el a Tudás fái rendszere?

A játék 2021. márvius 18-án nyílik meg a felhasználók előtt.

A felhasználók hova küldhetik kérdéseiket, hol jelezhetik problémáikat?

Minden esetben a tudasfai@reformatus.hu címre érdemes lebvelet küldeni. Munkatársaink igyekeznek mielőbb válasszal szolgálni.

Tombola és tombolasorsolás

Ki vehet részt a tombolasorsoláson?

Minden regisztrált felhasználónak lehetősége van arra, hogy részt vegyen minden hónap első öt napján megtartott tombolasorsoláson. Ehhez természetesen tombolát kell váltania a “Vásártér” menüpont “Nyeremények” címe alatt. (Segítség a tombola vásárláshoz itt.)

Milyen fajta tombolák válthatóak?

Minden hónapban több tárgynyeremény, valamint adott számú zsákbamacska (meglepetés nyeremény) kerül kisorsolásra.

Amíg az aktuálisan elnyerhető tárgynyereményeket a “Vásártér” menüpont “Nyeremények” címe alatt megtalálhatod, a zsákbamacska ajándékairól csak a sorsolást követően tudhatsz meg többet.

Hol és hogyan válthatsz tombolát?

Az aktuális tombolanyereményeket “Vásártér” menüpont “Nyeremények” címe alatt (segítség a felület eléréséhez itt) találhatod, a sorsoláson való részvételhez pedig a kvízek során összegyűjtött gyémántokat tudod felhasználni. A sorsolás eredményéről minden résztvevőt külön üzenetben tájékoztatunk, ezért érdemes figyelni az e-mail címedet.

Meddig válthatsz tombolát?

Ahhoz, hogy részt tudj venni a havi sorsoláson, tomboláidat az adott hónap utolsó napján, 23:55-ig van lehetőség kiváltani. Ezt követően a rendszer a sorsolás lezárásáig nem engedélyez új tombola váltását.

Kell-e tombolát váltanod?

Tombolát váltani nem kötelező. Rád van bízva, hogy részt veszel-e a tombolasorsoláson, vagy sem, mint ahogy arról is te döntesz, milyen nyereményekre mennyi tombolát szerzel be. 

Arra azért vigyázz, hogy a beváltható gyémántjaid száma véges, így ha szeretnél például igazi faültetésben is részt venni, vagy más extrákat akarsz az avatárodnak vásárolni, érdemes átgondolnod, mennyi gyémántot szánsz ezekre.

Hogyan sorsoljuk ki a tárgynyereményeket?

A tárgynyereményeket külön-külön sorsoljuk abban a sorrendben, amilyen sorrendben azok a “Vásártéren” láthatóak. Mindenki annyi tombolával vesz részt az egyes sorsolásokon, mint amennyit az adott nyereményhez kapcsolódóan megvásárolt (így aki egy nyereményre több tombolát is váltott, nagyobb esélye lesz azt megnyerni). 

Fontos azonban, hogy tombolahúzás során egy játékos csak egy konkrét tárgynyereményt nyerhet, függetlenül attól, hogy mennyi tombolát váltott.

Hogyan sorsoljuk ki a zsákbamacska ajándékait?

A tárgynyereményeket követően sorsoljuk ki a zsákbamacska ajándékcsomagot. Ebben az esetben is mindenki annyi tombolával vesz majd részt a sorsoláson, mint amennyit a zsákbamacskához kapcsolódóan megvásárolt, és egy játékos szintén csak egy ajándékcsomagot vihet majd haza.