Peregrin – online vetélkedő októbertől

Látványos számítógépes kalandjátékkal indítjuk a reformáció hónapját. A Peregrin című játékhoz kapcsolódó online versenyre a Kárpát-medence bármely református iskolájából nevezhetnek 7–10. évfolyamos diákokból álló csapatok, melyek tagjai – mentoraik közreműködésével – játékos formában mélyíthetik el a református iskolák hagyományairól szóló ismereteiket.

A kerettörténet szerint egy figyelmetlenség miatt a Galaktikus Könyvtár Naprendszer Enciklopédiájából eltűntek a magyar református iskolák történetére vonatkozó adatok. Peregrin feladata összegyűjteni az elveszett információkat – ám ez csak akkor sikerül neki, ha segítséget kap a diákoktól. A játékosoknak városokon és történelmi tereken át barangolva kell megszerezniük a feladatok megoldásához szükséges tudást, hogy sikeresen teljesítsék a küldetést.

Ez a verseny számos szempontból egyedülálló.

A Peregrin egy olyan online játék, amelyben a diákok komplex módon, több tantárgy ismereteit integrálva ismerik meg a református iskola világát a XVI. századtól napjainkig. A verseny nagyon hasonlít a legnépszerűbb számítógépes játékokra: modern grafikája mögött játékos tanulást segítő keretrendszer működik. Rengeteg egyedülálló digitális tartalommal fognak megismerkedni a résztvevők, később pedig a játék tananyagelemeit a Református Tananyagtárban is közzétesszük.

A Peregrin elsődleges célja, hogy a református fenntartású iskolába járó diákok jobban megismerjék azt a közösséget, amelynek tagjaivá válnak, és pozitív élményeket szerezzenek a református egyházi iskolákkal és hagyományaikkal kapcsolatban.

A diákok a játék segítségével az ismeretszerzésen túl képesek lesznek a tanultakat a jelenkori valóságukkal, környezetükkel összehasonlítani, megértve ezzel, hogy miként éltek tovább évszázadokon át megújulva a református iskolák közösségi értékei.

A virtuális utazáson legjobban teljesítők értékes nyereményeket és élményeket nyerhetnek saját maguk és iskolájuk számára. A játékban részt vevő mentortanárok között a vetélkedő lezárásakor ajándékcsomagokat sorsolunk ki.

Tudnivalók a játékról

Kik nevezhetnek?

A Kárpát-medence bármely református iskolájából nevezhetnek 7–10. évfolyamos diákokból álló 3–6 fős csapatok és mentortanáraik.

Mire lesz szükség a játékhoz?

Mivel a játék jórészt az interneten zajlik majd, a részvételhez szükség lesz számítógépre és internet-hozzáférésre.

Hogyan lehet jelentkezni?

A diákoknak csapatokba kell szerveződniük, majd egy jelentkezési lapot kell papíron kitölteniük, amelynek leadásával tudnak jelentkezni a mentoruknál. A jelentkezés véglegesítéséhez a 16 éven aluli diákoknak a szüleik által kitöltött és aláírt adatkezelési nyilatkozatot, a 16 éveseknek vagy annál idősebbeknek pedig egy saját maguk által kitöltött dokumentumot is át kell adniuk a mentornak.

Az iskoláktól azt kérjük, hogy a pedagógusok iratkozzanak fel mentornak az intézményvezetőnél vagy az általa kijelölt személynél vezetett listára, majd ennek az elérhetőségét írják rá a Peregrin plakátokra, hogy a gyerekek erről a listáról választhassanak mentort a csapatuknak.

A diákok csapatokba szerveződnek, csapatkapitányt választanak, majd a csapat jelentkezési lapját papíron kitöltve (mellékelve az adatkezelési nyilatkozatokat) leadják a mentoruknak.

A csapat által választott mentor a nevezést egy online űrlap segítségével tudja leadni szeptember 9-től szeptember 27-ig (péntek éjfélig).

Mi a csapatkapitány feladata?

A csapatkapitányok olyan diákok, akiknek feladata a csapatszintű feladatok adminisztrálása a játék során.

Mikor zajlik a verseny?

A játék 2019. október 1. és november 30. között zajlik.

Meddig lehet jelentkezni?

A jelentkezési időszak 2019. szeptember 9-én indul és szeptember 25-én zárul.

Mikor lesz az eredményhirdetés?

A díjkiosztóval egybekötött eredményhirdetésre 2019 decemberében, Budapesten fog sor kerülni.

Miért van szükség az adatkezelési nyilatkozatok kitöltésére?

A jogszabályok szigorúan rendelkeznek a személyes adatok kezeléséről, különösen akkor, ha 16 éven aluliakról van szó. Mivel a játék során a diákok e-mail-címe és neve is bekerül egy online adatbázisba, ezért fontos, hogy a szülők és a diákok is tájékozódjanak arról, hogyan történik az adatkezelés.

Mentoroknak

Mi a mentorok feladata?

A mentor feladata kettős:

  • segíti a csapatok regisztrációját, melynek során begyűjti a papíralapú, kitöltött jelentkezési lapokat és a részvételhez szükséges szülői hozzájárulásokat a csapatoktól (ezeket megőrzi), majd az ide kattintva elérhető online űrlapon keresztül beküldi a csapattagok adatait;
  • a játék felületén jóváhagyja a mentorált csapatok lezárt feladatait.

Lehet-e több csapatnak azonos a mentora?

Természetesen igen. Ha egy pedagógus vállalja, hogy több csapat tevékenységét is végigkíséri mentorként, akkor ennek nincs akadálya. Előnye, hogy rutint szerez a felület kezelésében, és gyorsan le tudja igazolni a tanári jóváhagyást igénylő feladatokat.

További információk

peregrin@reformatus.hu címen a Református Tananyagfejlesztő Csoport kollégái készséggel állnak rendelkezésre.

Támogatóink